باراک اوباما روز پنجشنبه، ۱۲ مارس، گفت که میخواهد با وجود آمادگی برای گفتوگو با ایران، تحریمها و اعمال محدودیتهای تجاری علیه جمهوری اسلامی را یک سال دیگر نیز تمدید کند، زیرا به گفتهی رییس جمهور ایالات متحده، ایران کماکان "تهدیدی نامتعارف و خارقالعاده" برای امنیت آمریکاست.
اوباما اعلام کرد: «من این اضطرار ملی را در رابطه با ایران برای یک سال دیگر تمدید میکنم».
رییس جمهور آمریکا افزود: «اقدامها و سیاست دولت ایران در تضاد با منافع آمریکا در منطقه است و تهدیدی نامتعارف و خارقالعاده برای امنیت ملی و نیز سیاست خارجی آمریکا محسوب میشود».
تحریمهای تمدیدشده از سوی باراک اوباما، برای نخستین بار توسط بیل کلینتون، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در سال ۱۹۹۵ علیه ایران و برای جلوگیری از کمک شرکتهای آمریکایی به ایران و توسعهی این کشور اعمال شدند. این تحریمها از معاملات نفتی شرکتهای آمریکایی با ایران و نیز سرمایهگذاری در این کشور جلوگیری میکنند.
اوباما در عین حال، در ماههای گذشته بارها بر این نکته تاکید کرده است که، برخلاف سلف جمهوریخواهاش، جرج بوش، برای گفتوگو با ایران آماده است.
تنها شرطی که اوباما بهگونهای غیرمستقیم برای مذاکرات عنوان کرد، این بود که جمهوری اسلامی با "باز کردن مشت گرهکرده"ی خود، به خواست ایالات متحده برای گفتوگو پاسخ مثبت دهد.
باراک اوباما، در جریان کارزار انتخاباتی خود برای احراز مقام ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد که آمادگی دارد بدون هیچ قید و شرطی با ایران مذاکره کند، همزمان اما تصریح کرد که ایران به هیچوجه اجازه ندارد به سلاحهای اتمی دست پیدا کند.
بزرگترین مشکل و مانع کنونی بر سر مناسبات ایران و آمریکا برنامهی اتمی جمهوری اسلامی است. آمریکا ایران را متهم میکند که زیر پوشش استفادهی صلحآمیز از انرژی اتمی، برای دستیابی به سلاحهای هستهای تلاش میکند. ایران همواره این اتهام را رد کرده است.